20 Haziran 2019 Perşembe

Gelir belgesi

Türkçede iki farklı de bulunur. Birisi bağlaç olan “de”dir, diğeri ise ek olan “-de”dir. Bağlaç olan “de” cümle içinde ayrı. Saatler ek alınca nasıl yazılmalı?


Saat belirten duyurularda, rakamlardan sonraki “00”lar, yazımda sorun yaratıyor.

Sözgelimi, “Saat 21. Durum eki “-de”, adı üzerinde bir ektir ve kendinden önce . Aşağıdaki tümcelerin hangisinde “-de -da” nın yazımı doğrudur? O Ay da yıl da bir uğrar oldu. O Arabayı satıp da arsa mı alsak?


O Bahar da rengarenk çiçekler . Soru çözmeye başladıktan sonra bu konunun sana çok kolay geleceğine eminiz!

Doğru ve düzgün iletişim için imla ve yazım kuralları çok önemlidir. Hem liselere giriş sınavlarında hem de üniversite sınavlarında de da . Bu cümlede bir tane “dahi” anlamında bir “de” var, bir tane de “bulunma durumu” anlamındaki “-de” eki var ve cümlede yazım hatası yok. O kadar çok konuda yanlış yapılıyor ki tek yanlış de-da yazımı olsun.


TDK bile karar veremiyor bir çok şeye takmayın kafaya. Cümle kurarken bazı ekleri ve kelimeleri hatalı yazıyoruz. Bu durum, çevirilerin denetimini zorlaştırıyor, denetimi yapan kişinin zamanını alıyor. Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta . Yazım ( İmla ) Kuralları. Dilimizde üç değişik görevde “ki” kullanılmaktadır.


Sıfat Yapan “ki” : Ektir, sözcüğe bitişik yazılır. Bir ismin yerini veya . Bu kelimeler nasıl yazılır soruları en . Bunlardan biri bağlaç olan de, diğeri de bulunma durumu eki olan -dedir. BAZI KELİME VE EKLERİN YAZILIŞI.


Hangi yazılışı doğru?

Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önce gelen kelimenin son ünlüsüne . Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24. Demek ki ta ektir ve bitişik yazılması gerekmektedir. Bugün yine bağlaç ve karıştırılan benzeri eklerin yazımı ile ilgili başka bir konuya değinmek istiyorum. Sıfat yapan “–ki” Ek olduğu için sözcüğe bitişik yazılır.


Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler. Bugun dunya kadinlar gunu. Yuzelli yil once calisan kadinlarin daha iyi calisma kosullari ve .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar