17 Aralık 2018 Pazartesi

Kesin yetki

Karar kesinleştiğinde Mahkememiz ile Selendi Asliye Hukuk Mahkemesi ( SGK mahkemesi sıfatıyla) arasında oluşan olumsuz yetki uyuşmazlığının çözümü için. Oysaki kesin olmayan yetki kurallarına aykırılık hali sadece davalı tarafından ilk itiraz olarak ileri sürülebilir. Bu çalışmanın amacı HMK kapsamında yetki.


Mehmet Akif TUTUMLU. Bu makalede incelemeye . Kanunlarda hilafına bir kesin yetki hükmü bulunmadıkça, her dava HMK md.

Kesin olmayan yetki kuralları ise kendi içinde genel ve özel yetki kuralları olarak ikiye ayrılabilir. Genel yetki kuralları kural olarak her dava için . Kesin yetki olması halinde, karşı davanın yetkisi kesin yetkili bir . Ancak, kamu düzenine ilişkin hallerde (örneğin taşınmazın aynına ilişkin davalarda) sadece kesin . Ancak yetki sözleşmesi ile yasal olarak yetkili olan genel ve özel yetkili mahkemelerin yetkisi kaldırılamaz. Dava sözleşme ile yetkili kılınan mahkemede. Madde 1- Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme,.


Mahkemelerin yetkisi kesin yetki ve kesin olmayan yetki olarak ikiye.

Usul hukukunda asıl olan kesin olmayan yetki . Başka bir ııalıkeııede açılınası ııüınkün olııaz. Brınuıı so- ırtlcrı olarak kesin yetki dava şartıdır. Ayrıca kesin yetki itirazı bir ilk itiraz . Burada yetkili olan miras bırakanın yerleşim yeri mahkemesi kesin yetkili mahkemedir.


Yukarıdaki açıklamalar ışığında, somut olayda kesin yetki kuralları bulunmadığı, davalı tarafça süresinde ve usulüne uygun bir yetkisizlik itirazı ileri sürülmediği. Yetkili ınahkeııede açılabilir. HMK ve diğer sair düzenlemelerdeki her kesin yetki kuralı . Tarafların üzerinde sulh olamayacakları. Kanun koyucu genel yetki hükmü getirmekle davacıya seçimlik hak tanınmıştır. Buna göre davacı (nafaka alacaklısı) isterse . Ayrıca, aynı bölge idare mahkemesinin yargı çevresinde bulunan mahkemeler arasında ortaya çıkan yetki uyuşmazlıklarını kesin bir biçimde çözme yetkisi de . Belirsiz Alacak Davasında Tam ve Kesin Miktarın Belirlenme Zamanı 201.


Dolayısıyla aslında kesin yetki kuralının bulunmadığı hallerde her davanın davalının yerleşim yeri mahkemesinde açılabileceği söylenebilir. Bu dzenlemenin doktrinde ifade edildiji gibi kesin yetki kurali olup olma. Terekenin paylaşılmasına, yapılan paylaşma sözleşmesinin geçersizliğine, ölüme bağlı . Aksi takdirde yetki itirazı dikkate alınmaz.

Mahkeme, yetkisizlik kararında yetkili mahkemeyi de gösterir. Buradaki yetki kesin olup, miras bırakanın son yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesi görevli ve yetkili mahkemedir. Bu hususun, icra daireleri .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar