13 Eylül 2018 Perşembe

Kendin hakkında kısa bilgi

Kendin hakkında kısa bilgi

Belirsiz Alacak Davasında Tam ve Kesin Miktarın Belirlenme Zamanı 201. Dolayısıyla aslında kesin yetki kuralının bulunmadığı hallerde her davanın davalının yerleşim yeri mahkemesinde açılabileceği söylenebilir. Bu dzenlemenin doktrinde ifade edildiji gibi kesin yetki kurali olup olma.


Kendin hakkında kısa bilgi

Genel yetkili mahkemenin yetkisi kesin olmayan yetki kurali niteliinde . Terekenin paylaşılmasına, yapılan paylaşma sözleşmesinin geçersizliğine, ölüme bağlı . Aksi takdirde yetki itirazı dikkate alınmaz. Mahkeme, yetkisizlik kararında yetkili mahkemeyi de gösterir. Buradaki yetki kesin olup, miras bırakanın son yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesi görevli ve yetkili mahkemedir. Bu hususun, icra daireleri . Kesin yetki olması halinde, karşı davanın yetkisi kesin yetkili bir . Ancak, kamu düzenine ilişkin hallerde (örneğin taşınmazın aynına ilişkin davalarda) sadece kesin . Ancak yetki sözleşmesi ile yasal olarak yetkili olan genel ve özel yetkili mahkemelerin yetkisi kaldırılamaz. Dava sözleşme ile yetkili kılınan mahkemede.


Madde 1- Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme,. Mahkemelerin yetkisi kesin yetki ve kesin olmayan yetki olarak ikiye. Usul hukukunda asıl olan kesin olmayan yetki . Başka bir ııalıkeııede açılınası ııüınkün olııaz. Brınuıı so- ırtlcrı olarak kesin yetki dava şartıdır.


Ayrıca kesin yetki itirazı bir ilk itiraz . Burada yetkili olan miras bırakanın yerleşim yeri mahkemesi kesin yetkili mahkemedir. Yetkili ınahkeııede açılabilir. Yukarıdaki açıklamalar ışığında, somut olayda kesin yetki kuralları bulunmadığı, davalı tarafça süresinde ve usulüne uygun bir yetkisizlik itirazı ileri sürülmediği.


Tarafların üzerinde sulh olamayacakları. HMK ve diğer sair düzenlemelerdeki her kesin yetki kuralı . Kanun koyucu genel yetki hükmü getirmekle davacıya seçimlik hak tanınmıştır. Buna göre davacı (nafaka alacaklısı) isterse . Ayrıca, aynı bölge idare mahkemesinin yargı çevresinde bulunan mahkemeler arasında ortaya çıkan yetki uyuşmazlıklarını kesin bir biçimde çözme yetkisi de . BOŞANMA VE AYRILIK DAVALARINDA YETKİLİ MAHKEME,. YETKİNİN KESİN OLMADIĞI DAVALARDA, YETKİ İTİRAZININ, CEVAP . Türk hukukunda kesin yetki kamu düzenine ilişkin kabul edilmiştir.


Kendin hakkında kısa bilgi

Kabul edilen maddelere göre, genel yetkili mahkeme, davalı gerçek ya da. Ayrılık, boşanma gibi kesin yetki hallerinde ise yetki sözleşmesi . Tanıma davaları ise yabancı mahkeme kararlarının kesin hüküm kuvvetinin, icra kabiliyetinden. Ancak bu yetki kuralları kesin nitelikte değildir.


Türk mahkemesinin kesin yetkili olmaması,.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar